Site Overlay

Fröbelen

Als kind op school, tekende ik altijd in mijn schriften als de juf aan het uitleggen was. Ik werd daarom nog wel eens uit de les gestuurd. Ik heb het echter nooit afgeleerd en tijdens de vele vergaderingen heb ik menig tekeningetje gemaakt. Je hoeft helemaal geen creatieve duizendpoot te zijn om een beetje te fröbelen. Uit onderzoek is gebleken dat fröbelen, op een niet-professionele manier creatief zijn, goed is voor je gezondheid. Kinderen leren er problemen mee oplossen en volwassenen kunnen er de druk van de ketel mee halen.

Stilzitten is ook helemaal niet goed voor zowel kinderen als volwassen, zeker niet wanneer we dat uren lang in dezelfde houding doen, zoals velen van ons dagelijks op school en op kantoor. Te lang in dezelfde houding zitten gaat op den duur allerlei lichamelijke klachten geven, waarvan met name de nek- en rugklachten. Ook de kans op bijvoorbeeld obesitas en hartziekten neemt toe naarmate we vaker stil zitten.

Tegenwoordig ligt er een altijd een bolletje klei naast mijn laptop. Soms kneed ik alleen, soms maak een figuurtje. Een kleine handeling blijkt genoeg: bijvoorbeeld een pen en papier naast je computer of laptop nodigt uit om wat vormpjes te tekenen, lijntjes trekken, iets in kleuren of een stukje te schrijven in plaats van te typen: je verandert je houding en zit dus niet langer op dezelfde manier op je stoel. En precies dit gefröbel kan al verschil maken. Ik heb gemerkt dat ik me beter kan concentreren en ontspannen.

Dit is een ode aan het fröbelen en ik nodig jong en oud uit om mee te doen!


Copyright © 2020 . All Rights Reserved. | Intuitive by Catch Themes