Van Ann Busquart

Ik geef het grif toe: normaal gezien hou ik mij ver van prentenboeken om te recenseren. Toch koos ik voor Het geheim van de Lacheend van Marieke Leseman. De reden daarvoor was het extraatje: de app die het boek interactief maakt.

Het verhaal

De Lacheend vindt mensen maar gekke wezens. Als iemand voorbij de vijver van eend komt, lacht hij die uit. Behalve één iemand. Misschien is eend toch niet zo stoer als hij zich voordoet.

“Mijn grote geheim is dat niemand weet

Dat ik soms mijn lach vergeet.”

Hoe dat zo komt, lees je in Het geheim van de Lacheend

De techniek

Marieke Leseman is een Nederlandse creatieveling: tekenen, schrijven, schilderen en boetseren houden haar dagelijks bezig. In Het geheim van de Lacheend kon ze al die talenten kwijt. Het verhaal is op rijm geschreven, de figuurtjes zijn niet getekend, maar in klei gemaakt en de interactieve app maakt het plaatje compleet.

De app

In het boek vind je QR-codes. Door die in te scannen, komt het verhaal tot leven. Je kan ervoor kiezen om het verhaal te laten voorlezen of niet. Als je dat wel doet, wordt het hele verhaal door Marieke zelf voorgelezen. Als Vlaamse moet ik wel toegeven dat ik de uitspraak heel Noord-Nederlands vind. Het voorlezen wordt vergezeld van achtergrondgeluidjes, die de sfeer versterken. Als je na het voorlezen (of meteen als je niet voor voorlezen kiest) de diertjes of andere figuurtjes aantikt, krijg je nog extra geluidjes of animatie. De technische kant van de app nam Hossein Boyafzar voor zijn rekening en Ines Heikoop zorgt voor een streepje muziek bij de intro.

Voor de kleinsten

Ik kan me voorstellen dat de combinatie van het boek en de app een groot succes vormen voor kleuters, zelfs voor de allerkleinsten. De interactie, de geluidjes en de duidelijke prenten zorgen voor een unieke ervaring. Persoonlijk vind ik de optie van het wel of niet voorlezen een meerwaarde. Je uk kan er helemaal alleen mee aan de slag, maar het is nog zo leuk als papa, mama, oma, juf… zelf gaan voorlezen.

Kortom: de vrolijke kleuren, het grappige verhaal en de interactie zorgen voor knusse momenten met net dat tikkeltje meer.